Šta morate znati ako dolazite u Sarajevo zimi?

Bijeli snježni pokrivač ponovo krasi Sarajevo, Baščaršiju, mahale, sokake i planine. Snijeg Sarajevu baš dobro stoji, posebno u ova predpraznična raspoloženja, no kako vas ne bi iznenadila sarajevska zima donosimo par servisnih informacija kojih se trebate pridržavati ukoliko putujete zimi.

 

Automobilom

 

Sarajevo se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine i povezano je transverzalom sa dva najvažnija magistralna pravca u regionu; Jadranskom magistralom i auto – putem Zagreb – Beograd. Ukoliko u Sarajevo dolazite u periodu od 15.11 do 15.04. na snazi je zakonska obaveza posjedovanja i korištenja zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

 

Zbog učestalih sniježnih padavina, može doći do otežanog ili usporenog saobraćaja na putevima, a posebnu pažnju skrećemo na dionice u planinskim predjelima, gdje kolovoz zasniježen.

 

Za pomoć na cesti i stanje na putevima kontaktirajte BIHAMK pozivom na broj +387 33 282 100.

Ukoliko pak ne želite doći privatnim automobilom u Sarajevo, na raspolaganju je nekoliko drugih opcija. Tako možete birati između prevoza autobusom, vozom te avionom.

 

Autobusom ili vozom

 

Autobuska i željeznička stanica udaljene se nekoliko minuta vožnje tramvajem od centra grada ili oko 15 minuta hoda.

 

Informacije o odlascima i dolascima autobusa možete dobiti na telefon broj +387 33 770 800 ili putem web stranice , a informacije o polascima i dolascima vozova možete pogledati na web stranici ili putem telefona +387 33 65 53 30

 

U neposrednoj blizini obje stanice nalazi se taxi štand i tramvajska stanica. Ukoliko idete prema Baščaršiji izaberite tramvaj broj 1, odnosno tramvaj broj 4 u pravcu Ilidže.

 

 

Avionom

 

Međunarodni aerodrom “Sarajevo” udaljen je 15-20 minuta vožnje do središta grada. Autobus za Međunarodni aerodrom “Sarajevo” polazi s Baščaršije, s polazišta iza Vijećnice. Sve informacije o voznom redu autobusa potražite na web stranici.

 

Informacije o polijetanju i slijetanju aviona mogu se dobiti na broj telefona +387.33.289. 100 i na web stranici.

 

Smještaj

 

 

Ukoliko pak planirate ostati nekoliko dana u našem lijepom gradu, koji pod snijegom izgleda bajkovito, obavezno na vrijeme rezervišite smještaj, čak nekoliko dana unaprijed, kako ne biste zbog praznične euforije ostali bez svog smještaja.

 

Vremenske prilike

 

 

Čini se da ipak neće biti zabilježeni veliki minusi kao što je to bilo prošle godine, tako da trebamo maksimalno iskoristiti snježni pokrivač i svježiji zrak, šarm Sarajeva, njegovu opuštenu atmosferu, zabavu, te pristupačnost i odmoriti se u ovoj prekrasnoj zimskoj idili.

 

Šta ponijeti?

 

 

Nekome ko prvi put dolazi u Sarajevo preporučuje se da, bez obzira na godišnje doba, ponese malo topliju odjeću, kao što je jakna ili džemper, jer u gradu podno olimpijskih planina čak i ljetne večeri ponekad budu prohladne. Zimi opet treba ponijeti malo više garderobe, pa tako neka se nađu pri ruci šalovi, kape, džemperi, rukavice, tople jakne, obuća i ostali dijelovi potrebne zimske garderobe.

 

Ukoliko pohodite sarajevske planine i planirate da se skijate, sankate ili jednostavno zabavljate, ponesite i skafander, dok skijašku opremu možete iznajmiti na planinama. Svakako, potrebno se pripremiti i na planinski zrak koji je znatno svježiji nego onaj u gradu.

 

Pored navedenog, potrebno je još samo da ponesete dobro raspoloženje!

 

Uživajte u Sarajevu!