Sarajlije preporučuju: Najljepši pogled na grad

Skoro cijelo Sarajevo se može vidjeti sa brojnih okolnih brda, uzvišenja, ali i sa vidikovaca koji se nalaze u samom gradu kojeg okružuju olimpijske planine i izletišta. Do vidikovaca, najbolje i najlakše je doći pješice, a do većine se može doći i automobilom ili vozilima gradskog prevoza.

 

Ukoliko želite perfektan pogled koji vam oduzima dah i ostaje zauvijek u sjećanju, sarajlije vam preporučuju mjesta za posjetiti i uživati u prekrasnoj panorami.

 

Jan (37), NVO: “Omiljeno mjesta sa kojeg posmatram grad je Žuta tabija. Najviše volim otići u vrijeme zalaska sunca, jer ova lokacija nudi fantastičan pogled na zapad.”

 

Ako sa Baščaršije krenete put mahala na desnoj, sjevernoj strani Miljacke, za desetak minuta hoda stići ćete na Kovače, te na uzvišenje Jekovac do Žute ili Jekovačke tabije. Krenete li još dalje uzbrdo, doći ćete do Bijele tabije.

 

Mirza (33), informatičar: “Žuta tabija je idealno mjesto za odmoriti dušu od mnogobrojnih obaveza i stresa. Snježni prekrivač, očaravajući pogled i ništa vam više nije potrebno.”

 

Putem uzbrdo koji ide od Višegradske kapije može se doći na plato Zmajevac, gdje možete popiti kafu i uživati u pogledu. Dolazak do ove lokacije se preporučuje automobilom jer je potrebno oko 15 minuta.

 

Gorana (36), pravnica: “Za mene se sa Jekovca, Zmajevca, puta za Trebević i tranzitne ceste pružaju jedni od naljepših i najfascinantnijih pogleda na Sarajevo. Osobito volim otići pred zalazak sunca i uživati u prelamanju boja na snijegom ogrnute gradske mahale.”

 

Maja (36), pravnica: “Nije loše otići u Bašču kod Ene i uživati u pogledu na predivne pejzaže Sarajeva kombinovane sa specijalitetima koji se služe u tom restoranu.”

 

Zlatko (33), agent za nekretnine: “Za mene je najljepši pogled koji se pruža na grad onaj sa Trebevića. Volim doći i udahnuti svježiji vazduh, a sa tog mjesta posebno se ističe i sarajevsko kulturno – historijsko jezgro.”

 

Jasmina (52), prevodilac: “Volim posjetiti Trebević kako bih pobjegla iz užurbanosti grada i uživala u prelijepoj prirodi i očaravajućem pogledu.”

 

Alema (51), novinarka: “Vidikovac na Trebeviću je moja oaza mira i trudim se da često odem. Volim dosta vremena posvetiti razgledanju grada sa te uzvisine jer svaki puta vidim nove zanimljivosti zbog kojih se vraćam. Svakako, radujem se i ponovnoj izgradnji sarajevske žičare.”

 

Do vrhova Trebevića potrebno je petnaestak minuta vožnje od grada autom ili taksijem. Svakako, vožnju i opremu treba prilagoditi zimskim uslovima na cesti, a oni hrabriji mogu se okušati i u pješačenju do Trebevića.

 

Zbog svog položaja skoro svaka od brojnih uzvisina iznad grada istovremeno je i odličan vidikovac sa kojih ćete zasigurno pobjeći iz užurbanosti grada, te uživati u prelijepoj prirodi i fascinantnom pogledu.