Sarajlije preporučuju: Kako provesti vikend

Mnoštvo je sadržaja koje nam nudi Sarajevo o tome kako najbolje iskoristiti vikend, gdje izaći, te kako u dva slobodna dana ugurati što više druženja.

 

Sarajlije uglavnom imaju svoje omiljene lokacije gdje i kako provode slobodne dane, tako da za planiranje nije potrebno mnogo, nego samo dobro društvo i raspoloženje.

 

Pitali smo ih gdje provesti dane vikenda, a evo šta savjetuju.

 

Gorana (36), pravnica: “Po danu volim prošetati gradom ili otići na ručak u Bašču kod Ene. Također, volim prošetati Vilsonovim šetalištem sa psom, ali i voziti se biciklom. Obavezno provjerim koja su vikend dešavanja u Jazzbini, Silver&Smoke, Operi, Kutchi, Mikseru i sl. Za turiste posebno preporučujem da posjete Svrzinu i Despića kuću, Historijski muzej, Bijelu tabiju i  Begovu džamiju.”

 

Mirza (33), informatičar: “Volim kvalitetno izaći sa društvom u neki od obližnjih klubova i kafića. Pored noćnih izlazaka, volim udahnuti i svježeg zraka pa se tako često odlučim za planinarenje na jednoj od sarajevskih planina, skijanje, te ručak na brdima iznad Sarajeva.”

 

Zlatko (33), agent za nekretnine: “Često pogledam kvalitetnu predstavu u Kamernom teatru 55. Također, volim se opustiti uz večeru u Tavoli i rakiju u Barhani.”

 

Maja (36), pravnica: “Što se tiče noćnog izlaska, obavezno odem na svirku uživo ili koncert ukoliko je to planirano za vikend. Tokom dana volim pobjeći iz gradske gužve u planine i napuniti baterije kako bih bila spremna za novu radnu sedmicu.”

 

Jasmina (52), prevodilac: “Najviše mi odgovara opuštenija varijanta provoda za vikend, tako da često biram Ilidžu i dobro poznatu vožnju fijakerom. Svakako volim prošetati i Darivom do Aleje ambasadora. Zimi je obavezno da slobodno vrijeme provodim u Holiday marketu. Uživam i u klizanju na Zetri, te svaki puta sa nestrpljenjem čekam sezonu klizanja.”

 

Alema (51), novinarka: “Omiljena mjesta za izlazak vikendom su mi koncerti ili neka kino premijera. Većina koncerata u Sarajevu mi ostanu u dugom sjećaju, što zbog atmosfere, tako izbog kvalitetnih muzičara.”

 

Naida (29), ekonomistica: “Zemaljski Muzej često posjetim kako bih vidjela nove postavke ili odvela prijatelje koji nisu bili da se upoznaju sa onim što Muzej raspolaže. Bitno mi je otići i na bilo koju obližnju planinu ili u prirodu, kao što je Vrelo Bosne, jer to je način na koji se najbolje opustim od radne sedmice.”

 

Izgleda da su Sarajlije veoma maštoviti kada je u pitanju kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Mnogi pored noćnih izlazaka odlučuju posjetiti planine, pozorišta, kina, koncertne dvorane, te prirodne parkove.

 

Uz ove preporuke i smjernice, sigurno će mnogi pronaći svoje omiljeno mjesto gdje se odmarati skoro svaki vikend.