Sarajlije preporučuju: Gdje se pije najbolja bosanska kafa?

Kafa u Sarajevu zauzima posebno mjesto u životu grada, a pije se s ćejfom ili nikako. Posebno je poznata tradicionalna bosanska kafa koju nikako ne smijete nazvati turskom, jer ćete sigurno odmah morati čuti i cijelu istoriju bosanske kafe.

 

Priprema bosanske kafa počinje prženjem zrna kafe i mljevenjem u prah. Nakon toga se stavi voda da proključa, a onda se dodaje kafa i vrati na peć kako bi opet proključala. Poslužuje se na tacni – tradicionalnoj bakrenoj tacni, sa džezvom, šećerlukom i fildžanima, a neizostavna je i čaša hladne vode te rahatlokum kao slastica.

 

Bitno je i da znate jeste da je obično najvažnija jutarnja “razgalica” kada se pravi malo jača kafa kako bi se razbudili i razvedrili. Pije se još i “razgovoruša”- prijepodnevna kafa, te “šutkuša” – poslijepodnevna kafa. Kafa potiče na druženje i razgovor, pa tako, sa “dočekušom” dočekujemo goste, a kraj dana završava kafa “sikteruša”, koja je učtiv znak za razilaženje.

 

Pitali smo sarajlije gdje im je omiljena lokacija za ispijanje kafe, a evo šta su nam rekli.

 

Goran (36), ekonomista: “Kafu često pijem u Slatkom ćošetu zbog kvalitete, jer volim da je pijem polako u kratkim srkovima između kojih pravim pauze za uživanje u aromi i razgovoru sa prijateljima.”

 

Maja (36), pravnica: “U Bečkoj kafani pijem kafu, razumije se. Tu je služe baš po pravilu, sa kockama šećera koje se umaču u kafu i stave pod jezik da se otope, a onda se popije gutljaj kafe.”

 

Jasmina (52), prevodilac: “Volim piti bilo gdje na čaršiji tucanu kafu. Kako se takva mjesta nalaze u samom srcu grada uvijek dobro dođu za odmor. Također, na takvim mjestima uz kafu se služi i rahatlokum.”

 

Gorana (36), pravnica: “Najdraža mi je kafa pripremljena kod kuće. U kafani je uglavnom uvijek dobra, jer svi znaju napraviti bosansku kafu. Bitno je znati da bosanska kafa bez pjene jednostavno nije kafa, tako da prilikom sipanja treba kašikom skinuti sloj pjene, a onda sipati kafu.”

 

Alema (51), novinarka: “Kafu redovno ispijam u Tunelu na Baščaršiji. Zbog opuštajuće atmosfere, dobre kafe i lagane muzike tu nekada provedem i nekoliko sati.”

 

Naida (29), ekomonisitca: “Maleni kafić u uskim ulicama pored Begove džamije – Miris Dunjaje, moj je omiljeni ambijent za popiti tradiocionalnu bosansku kaficu. Tu dođem često da se odmoritem koliko god kratka moja pauza bila.”

 

Savjeti sugrađana će vas zasigurno uputiti na ugodna mjesta u kojim možete započeti dan i uživati u pravoj kafi.