Sarajlije preporučuju: Gdje se jedu najbolja tradicionalna jela

Bosanska kuhinja je spoj orijentalne, mediteranske i centralnoevropske kulinarske tradicije što znači da je idealna za ljubitelje dobrih gastronomskih specijaliteta. Brojna su mjesta gdje se može uživati u tim specijalitetima, pa tako sarajevske aščinice nude tradicionalna bosanska jela, poznatija kao “jela na kašiku”.

 

Najtraženije su punjene paprike, šiš ćevap, sitni ćevap, hadžijski ćevap, sarme, japrak, sogan-dolma, bamija, pače, tripice ili škembići, čorbe, teletina i janjetina na razne načine, te klepe.

 

A sarajlije, kao najbolji poznavatelji ove kuhinje, preporučuju gdje je najbolje otići i kušati tradicionalno jelo.

 

Naida (29), ekonomistica: “Bosanski lonac kod Hadžibajrića je poput najukusnijeg slatkiša i uvijek ga rado jedem. Hadžibajrić je ujedno i jedna od najstarijih aščinica u gradu, tako da je moja preporuka sigurno bosanski lonac u ovoj aščinici.”

 

Gorana (36), pravnica: ” Često u Starom gradu jedem kod Hadžibajrića i u aščinici ASDŽ. Najčešće jedem pače, klepe, buredžike. Moja preporuka je svakako probati ova jela, ali i druga kako bi se odlučili koje je najukusnije.”

 

Zlatko (33), agent za nekretnine: “Nekoliko je omiljenih tradicionalnih jela, ali izdvojio bih pače i klepe. Pače jedem u Starom Satu, a klepe na Siranu.”

 

Jasmina (52), prevodilac: ” Često odem u Bistricu gdje volim pojesti sarmu u kiselom kupusu.”

 

Alema (51) , novinarka: ” Restoran-aščinica Dženita me svaki puta privuče sa bogatim izborom jela svakodnevno. Moje omiljeno jelo su klepe i uvijek ih tu rado jedem.”

 

Jan (37), NVO: ” U aščinici ASDŽ sam čest gost, a većinom jedem šarenu dolmu. Zbog užurbanog načina života, preporučio bih svima da barem jednom sedmično odu u neku od gradskih aščinica i počaste se, jer sigurno neće pogriješiti.”

 

Goran (36) , ekonomista: “U aščinici ASDŽ rado jedem sitni ćevap i hadžijski ćevap. Način serviranja, ambijent, a pored svega kvalitet i ukus je nešto što je obavezno za ovakve objekte.”

 

Mirza (33) , informatičar: ” Kod Hadžibajrića obavezno jedem pače i trudim se da budem što češći gost.”

 

Sarajlije dijele mišljenje u jednom, a to je da je tradicionalna kuhinja jedna od traženijih i ukusnijih. Tome ide u prilog podatak da su se u Sarajevu aščinice počele otvarati krajem 15. i početkom 16. stoljeća.

 

Većina ovih restorana su smješteni na Baščaršiji, a mi vam preporučujemo da obavezno degustirate domaća kuhana jela.