10 razloga da posjetite Sarajevo za novogodišnje praznike

Sarajevo ima mnogo toga ponuditi posjetiocima u zimskom periodu praznika i čarobnih noći tokom kojih nas zabavljaju mnogobrojne zvijezde.

 

1. Sarajevo je novogodišnji centar regije

 

 

Sarajevo će i 2018. godinu dočekati kao novogodišnji centar regije. Već 30. decembra od 18:00 sati zaplešite na ulicama Sarajeva gdje ćete imati priliku čuti svjetske klasike u izvedbi orkestra Music Art. Novogodišnju noć obilježit će čarolija povratka u bajkovita vremena uz najveću pop zvijezdu regije i hitove Zdravka Čolića. Prvi dan nove, 2018. godine, uživat ćemo uz bezvremenske hitove kultnog sarajevskog benda Crvena jabuka, a program počinje od 20:00 sati.

 

 

 

2. Regionalne zvijezde u pohodu na Sarajevo

 

 

Na zadovoljstvo dobrih znalaca, ali i onih koji tek upoznaju jazz na prvom izdanju Happy New Jazz, 29. decembra 2017. u JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo (BKC) predstavit će se najbolji jazz muzičari sarajevske i regionalne jazz scene uz posebne goste – Aleksandru Bijelić i Ramba Amadeusa, koji će ovom prilikom izvesti najveća djela velikana jazza, ali i svoja djela u jazz aranžmanima. Nakon koncerta publika i muzičari će se do kasno u noć zabavljati na DJazz pozornici u Galeriji BKC-a, uz jam session svirku u pratnji Drum Jay.

 

Također, 31.12. u Narodnom pozorištu u Sarajevu održava se tradicionalni novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije. Na Jahorini će nas zabavljati Željko Joksimović, u Hotelu Hills Halid Bešlić, a u Hotelu Terme Haris Džinović.

 

Ljubitelji elektronske muzike mogu uživati uz DJ Toto Chiavetta i DJ Olderic u Domu mladih.

 

 

​3. Blizina planina i zimski sportovi

 

 

Sarajevske planine se nalaze najviše pola sata vožnje od centra grada , te sa velikim spektrom novih sadržaja, modernim uslugama i pristupačnim cijenama, Sarajevo ponovo zauzima mjesto omiljenog skijališta. Otvorenje zimske sezone na olimpjskim planinama počinje 15. decembra!

 

4. Raj za gurmane

 

 

 

Bosanska kuhinja je nadaleko poznata pa je tako Sarajevo priznato i kao pravi gurmanski raj. Tradicionalna kuhinja svojim mirisom, načinom pripreme i posebnim recepitma privlači kako turiste tako i lokalno stanovništvo. Teško je odlučiti koje jelo je najbolje, pa je preporuka svakako probati nekoliko njih i osjetiti tu čaroliju na tanjiru.

 

5. Pristupačne cijene

 

 

Kvaliteta, a niska cijena uvijek se traži. Tako u Sarajevu možete pronaći različite varijacije kada su u pitanju troškovi. Većina turista smatra kako je skoro sve vrlo povoljno, pa se možemo pohvaliti trendom pristupačnosti cijena.

 

6. Gostoprimstvo

 

 

 

Sarajevo je uvijek bilo i ostalo grad ljubaznih ljudi koji će vas dočekati raširenih ruku, sa tradicijom gostoprimstva stranaca, putnika, prolaznika i drugih, koja datira još iz davnih vremena do danas. Tako veliki broj ugostiteljaskih objekata, kafana i restorana čini sve kako bi se osjećali kao kod svoje kuće.

 

7. Olimpijski duh​

 

 

XIV Zimske olimpijske igre ostavile su dubok trag na Sarajevo što je prikazano i u Olimpijskom muzeju u Sarajevu gdje se kroz sport i umjetnost prezentira duh Olimpizma, Olimpijske vrijednosti, kreativnost, mladost i ostale pozitivne tekovine ovog događaja. Posebno mjesto zauzima i poznata bob staza na Trebeviću, izgrađena za potrebe Olimpijskih igara koja je služila za takmičanje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sankanju.

 

8. Muzej na otvorenom

 

 

Općepoznata činjenica jeste bogatstvo Sarajeva u kulturno-historijskom segmentu. Posebno se to istče kroz razne spomenike i stećke koji su iz različitih epoha učinili ovaj grad pravim muzejem na otvorenom. Tako je jedno od posjećenijih Staro jevrejsko groblje, koje se nalazi u naselju Kovačići, jedan je od najvećih jevrejskih sakralnih kompleksa u Evropi.

 

​9. Stari zanati

 

 

Ukoliko želite da na pravi način doživite Sarajevo i Baščaršiju ne biste smjeli propustiti šetnju zanatskim ulicama. I danas kao i prije pet stoljeća u ulici Kazandžiluk možete vidjeti kazandžije kako obrađuju bakar i umjesto bakrenog posuđa izrađuju predmete umjetničke ili dekorativne vrijednosti i prodaju ih kao suvenire. U šetnji baščaršijskim trgom možete vidjeti mnoštvo primjera bogate zanatske tradicije koja je živa i danas.

 

10. Sarajevski duh

 

 

Svaki grad ima svoj način kojim privlači ljude da mu se iznova vraćaju. Sarajevo, pored kulturno-historijskih znamenitosti, odiše jednostavnošću i opuštenom atmosferom koju dodatno ističu ljubazni sugrađani uvijek spremni za druženje.