Zajednička promocija turističkih zajednica Kantona Sarajevo i Pečuha

Dogovorom o međusobnoj saradnji TZ Kantona Sarajevo i TO Pečuha danas je uspostavljeno partnerstvo u promociji ove dvije turističke destinacije.

 

 

Delegacija Kantona Sarajevo trenutno boravi u posjeti mađarskom gradu Pečuhu gdje su obavili niz razgovora sa čelnicima tog grada. Prvog dana posjete Zsolt Páva, gradonačelnik Pečuha ugostio je delegaciju KS kako bi razgovarali o planovima za saradnju ova dva grada u oblasti promocije i turizma.

 

U sklopu prezentacije Sarajeva kao novogodišnjeg centra regije predstavljeni su i turistički i sportski kapaciteti na Bjelašnici za koje vlada veliko interesovanje. Nermin Muzur, predsjednik TZKS istakao je da Sarajevo ima dugu tradiciju snažnih veza s Mađarskom zahvaljujući višestrukim kulturnim, istorijskim i političkim faktorima koji su odigrali važnu ulogu u razvoju dobrih bilateralnih odnosa.

 

Predstavnici turističkih zajednica dogovorili su saradnju u promociji Sarajeva i Pečuha, koja će se pored uzajamne promocije odvijati i kroz održavanje manifestacije Noć Sarajeva u Pečuhu i Noć Pečuha u Sarajevu.

 

 

Pored predstavnika TZKS, delegaciju KS čine i Muharem Šabić, ministar privrede KS i Muamer Mahmutović, direktor Privredne komore KS koji će danas potpisati protokol o uzajamnoj saradnji Privrednih komora KS i Pečuha.

 

Jedan od najstarijih gradova

 

Pečuh je peti po veličini grad u Mađarskoj, a ujedno i jedan od najstarijih gradova, čija istorija seže u davno drugo stoljeće, kada su Rimljani osnovali grad Sopianae. Pod imenom Pečuh se prvi put javlja 1235. godine, a ime mu potiče iz slavonskog jezika i znači „peć“.

 

Grad ima brojne znamenitosti, a najpoznatija od svih je zasigurno Ranokršćanska nekropola Sopianae koja potiče iz 4. stoljeća, a ima podzemne grobne komore. Upisana je na UNESCO listu svjetske baštine kao spomenik od izuzetne važnosti.