Turistička zajednica KS i Turistička organizacija Beograda potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji

Potpisivanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji Sarajevo i Beograd postali su zvanično partneri u promociji ove dvije turističke destinacije koje u posljednjih nekoliko godina privlače sve veći broj turista.

 

Gradovi su potpisali Memorandum o saradnji i više sporazuma, prema kojima će se intenzivirati saradnja na svim nivoima i razmjenjivati informacije, iskustva i projekti iz različitih oblasti, a posebno promocije turizma i kulture.

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma izražavajući nadu da će on biti temelj za izgradnju kvalitetnih odnosa u budućnosti: “Glavni gradovi u današnje vrijeme predstavljaju ključne karike u razvoju država i regija zbog čega je neophodna brža, lakša i efikasnija komunikacija među njima“.

 

Činjenica da su zahvaljujući raznim projektima turističkih organizacija Sarajevo i Beograd postali najprivlačnije turističke destinacije u regionu, ukazuje na važnost zajedničkog djelovanja u cilju dodatnog poboljšanja turističke slike ova dva grada.

 

Uradili smo veliku stvar i ono što se možda deset ili dvadeset godina nije rješavalo, za samo deset dana smo preokrenuli“, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

 

Sarajevo i Beograd sve češće se mogu vidjeti na listama poznatih svjetskih turističkih portala, kao nezaobilazne destinacije i preporuke svim turistima širom svijeta. Zbog toga potpisivanje sporazuma, unapređenje saradnje i zajednički rad na projektima ova dva grada zasigurno će pozitivno utjecati na dodatni razvoj turizma i posjećenost glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.