Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti

Gdje provesti Dan državnosti Bosne i Hercegovine nego u glavnom gradu!

 

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan, prije 74 godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH) u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a. To je dan kada je BiH obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperijepotvrđene su njene historijske granice, te je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

 

Ukoliko ste se odlučili ovaj vikend posjetiti Sarajevo uživat ćete u nezaboravnim trenucima ispunjenim događajima posvećenim upravo Danu državnosti. Tako će u Zemaljskom muzeju biti upriličena izložba Moje mjesto je ovdje” koja će sadržavati najrazličitije predmete od kojih svaki ima prošlost i priča jedinstvenu priču. Muzej će se predstaviti i novom fotomonografijom Između dvije imperije” u Bosanskom kulturnom centru gdje će biti upriličen Prvi Sajam izdavača/nakladnika BiH – Knjige u nišama(KUN).

 

Sajam će ponuditi bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, brojne goste, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice.

 

Opuštenija varijanta za zaljubljenike knjige održat će se u Mikser House-u gdje će Segor Hadžagić predstaviti Književni stand-up “Klasici u tranziciji”. Riječ je o scenskim pričama u formi stand-up komedije u kojem autor parodira dosadne književne promocije, ali i sam teatar.

 

Također, u sklopu Sezone italijanske kulture u BiH, Ambasada Italije u Sarajevu organizuje tradicionalno Sedmicu italijanskog filma i jezika. Filomovi se prikazuju u kinu Meeting Point, a 25. novembra možete pogledati film “Pink Elephant” bosanskohercegovačkog reditelja AdHasanovića (2017), te “Piuma(Pero) reditelja Roana Johnsona (2016).