Konferencija “Digitalne tehnologije i turizam”: Čak 60% turista informiše se online o turističkoj ponudi Sarajeva

U okviru pratećeg programa Sarajevskog festivala turizma danas je u Domu mladih održana konferencija “Digitalne tehnologije i turizam” u sklopu koje su kroz četiri panel diskusije stručnjaci u oblasti digitalnih tehnologija i turizma razgovarali o savremenom turističkom poslovanju.

 

 

Savremeno turističko poslovanje postalo je gotovo nezamislivo bez primjene različitih informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, zaključak je današnje konferencije. Tome u prilog idu i rezultati istraživanja “Zadovoljstvo turista turističkom ponudom u Kantonu Sarajevo” koje je sprovela TZKS, a koje je pokazalo da se čak 60% turista informiše online o turističkoj ponudi Sarajeva, dok samo 11% turista u naš grad dolazi posredstvom turističkih agencija.

 

Almir Peštek, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i moderator panel diskusije „Da li su turističke organizacije i kompanije spremne za digitalno doba?“, kao pozitivan primjer primjene IT tehnologije i promocije u sektoru turizma predstavio je rad Turističke zajednice Kantona Sarajevo koja je prema njegovim riječima za kratak period postigla mnoštvo pozitivnih rezultata i promijenila koncept prezentacije turističke ponude Sarajeva.

 

“Turistička zajednica KS kroz integrisanu strategiju komunikacija realizuje niz aktivnosti u cilju što efikasnije promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a digitalne tehnologije neizostavan su alat koji svakodnevno primjenjujemo,“ kazao je na današnjoj konferenciji Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te dodao da ponuda mora biti prezentovana i dostupna na najsavremeniji način kako bi ispunili očekivanja turista. No to ne isključuje i tradicionalne kanale poput prezentacije turističke ponude na svjetskim sajmovima turizma gdje će se Sarajevo predstaviti čak četiri puta do kraja godine.

 

Sarajevski festival turizma, najveća turistička manifestacija u našoj zemlji, održava se od 19. do 21. oktobra u Centru Skenderija, a okupila je 75 izlagača iz šest država. Novi Festival turizma proširena je manifestacija Međunarodnog sajma turizma i turističke berze koji Centar Skenderija organizuje od 1970. godine. Partneri Festivala su Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.