Najljepše što su čovjek i priroda ostavili za sobom: Pokrenuta procedura za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine

Od 1972. godine kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine, do danas, na UNESCO Listu svjetske baštine upisana su tri dobra iz Bosne i Hercegovine: most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, područje Starog mosta starog grada Mostara i Stećci – srednjevijekovni nadgrobni spomenici, a danas je pokrenuta inicijativa za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine

 

“Grad na Miljacki odavno prevazilazi granice države, postaje regionalno stjecište i centar, te evropski partner. Njegova kultura, historija i simbolika neodvojivi su dio evropskog duha i ukupne civilizacijske vrijednosti koja objedinjuje Istok i Zapad. Stoga sam uvjeren da će danas pokrenuti proces, na kraju biti uspješan, te dati Sarajevu, u okvirima svjetske civilizacije, mjesto koje zaslužuje”, istakao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

 

“Sarajevo – jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti – trajno otvoreni grad” već se od 1. septembra 1997. godine nalazi na tentativnoj listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

 

Pored toga, na tentativnoj listi dobara nalazi se još sedam dobara iz BiH i to: prirodno graditeljska cjelina Jajca, istorijsko urbano područje Počitelj, prirodno i urbano područje Blagaj, prirodno i istorijsko područje Blidinje, prirodno i istorijsko područje Stolac, spomenik prirode pećina Vjetrenica s arhitektonskom cjelinom sela Zavala i pećina Vjetrenica.