Vodimo vas na lokacije na kojima su snimani kultni bh. filmovi

Sarajevo je kroz historiju zaslužio titulu grada filma. U susret 23. Sarajevo film festivala, prisjetili smo se “Sarajevskog okvira”, projekta koji je oživio lokacije na kojima su snimani kultni bosanskohercegovački filmovi.

 

Naime, članovi UG POGON i tim stručnjaka koji je angažovan na projektu proveli su višemjesečno istraživanje u kojem su izučavali historiju bosanskohercegovačke kinematografije i studiozno pregledali preko 30 filmova jugoslovenske i bosanskohercegovačke produkcije koji su nastali u Sarajevu. Nakon toga, iz odabranih filmova je izvučeno oko 30 kadrova poznatih sarajevskih lokacija na kojima su snimane ključne scene, poput: Baščaršije, Osnovne škole Saborina, Kovača, Crnog vrha, Vrela Bosne, Džidžikovca, Grbavice, Bentbaše, Vijećnice, panorame grada Sarajeva s Bijele tabije, Vratničke kapije, Begove džamije, Sahat kule, Konaka i drugih.

 

Danas ćemo provesti dan sa Zlatkom Novakovićem iz UG POGON koji će nas provesti kroz neke od lokacija na kojima su snimani legendarni bosanskohercegovački filmovi Otac na službenom putu, Ljeto u zlatnoj dolini, Grbavica i Sjećaš li se Dolly Bell.

 

Pratite nas na Instagram Story visitsarajevo.ba.