Ustavni sud FBiH: Zakon o turizmu KS u skladu s Ustavom FBiH

Na redovnoj sjednici Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine danas je utvrđeno da je Zakon o turizmu u Kantonu Sarajevo donesen u skladu s Ustavom FBiH, a čemu je prethodio zahtjev dijela zastupnika u Skupštini KS o ocjeni ustavnosti.

 

Zakon o turizmu Kantona Sarajevo donesen je prošle godine u cilju što efikasnijeg razvoja turizma kroz podizanje kvalitete turističke ponude, bolji inspekcijski nadzor i zaštitu korisnicima turističkih usluga, te veće prihode.

 

Po usvajanju Zakona, zahvaljujući izuzetnom trudu i zalaganju Vlade Kantona Sarajevo osnovana je i nova Turistička zajednica Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo.

 

Za nepunih šest mjeseci rada predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo realizovali su značajan broj aktivnosti u oblasti destinacijskog menadžmenta s ciljem promocije Kantona Sarajevo kao atraktivne turističke lokacije. No, iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo poručuju da je odluka o ustavnosti Zakona o turizmu tek prvi korak na putu ka uspostavljanju krovne organizacije za destinacijski menadžment u Kantonu koja će profesionalno upravljati destinacijom Sarajevo, kao jednom od najpoželjnijih u region.