Zemaljski muzej

MAIL: sijaric.mirsad@bih.net.ba

 

Najveća i najznačajnija muzejska ustanova u Bosni i Hercegovini je Zemaljaski muzej koji je nastao iz Muzejskog društva BiH. 1888. godine postaje državna ustanova.

Muzejski kompleks čine četiri paviljona povezana pristupnom terasom, te botanički vrt koji zauzima centralni prostor. Projektant je bio arhitekt Karlo Paržik i građevina ima karakteristike neorenesansnog stila. Posebna pažnja posvećena je etnografskom odjeljenju za koje je nacrt stepeništa dao arhitekta Josip Pospišil, a Ćiro Truhelka enterijersko uređenje na prvom spratu. Izgradnja kompleksa trajala je od 1909. do 1913. godine.

Danas u okviru Muzeja djeluje arheološko, etnološko, prirodnjačko odjeljenje i muzejska biblioteka.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH

Jedini vrt – spomenik ovakve vrste u Sarajevu nalazi se u okviru kompleksa Zemaljskog muzeja. Osnovan je 1913. godine, a osnivač je bio istaknuti botaničar Karlo Maly.

Na površini od 14 000 metara kvadratnih uzgaja se više od 2000 biljnih vrsta. Vrt sadrži vrijedne zbirke: endemskih vrsta, tercijalnih relikta i domaćih florističkih rariteta. Na jednom mjestu mogu se vidjeti: japanska trešnja (Prunus serrulata), mamutovac (Sequoia), ginko (Gingkho biloba). Utisku pravog romantičnog parka doprinosi fontana u centralnom dijelu vrta okružena bujnom vegetacijom.

Centar

Centar