Muzej Suvremene Umjetnosti Ars Aevi

MAIL: arsaevi@arsaevi.ba

 

Generalana koncepcija internacionalnog kulturnog projekta ARS AEVI predstavljena je, prvi put, u Sarajevu, u julu 1992. godine, tri mjeseca nakon što je počela opsada grada. Projekat je djelo grupe sarajevskih intelektualaca i umjetnika na čelu sa Enverom Hadžiomerspahićem. Koncepcija se temelji u ideji da se pristupi formiranju kolekcije za budući Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu.Umjetnici našeg doba čini se, bolje od drugih, osjećaju nepravdu koja je nanesena Sarajevu i kroz ovaj projekat žele dati svoj doprinos da grad ponovo bude otvoren, slobodan i lijep.

Prvi koraci u pravcu formiranja kolekcije ostvareni su u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti u Milanu, a nastavljeni su na izložbama širom Evrope gdje su umjetnici sa velikim entuzijazmom prihvatili inicijativu da poklanjajući svoja djelima formiraju kolekciju za svoj, budući Muzej savremene umjetnosti. Do sada je prikupljeno više od stotinu umjetničkih djela najznačajnijih evropskih umjetnika.

Gradnja muzeja trebala bi počivati na strategiji modula. Naime, arhitekti koji su projektovali najznačajnije muzeje u svijetu biće pozvani da projektuju paviljone koji bi bili mala arhitektonska remek djela smještena u gradskoj četvrti koja bi povezivala historijsko jezgro grada, od Marijin – dvora sa Novim Gradom.

Prvi korak u realizaciji ovog projekta bilo je polaganje kamena temeljca i otvaranje pješačkog mosta koji je projektovao italijanski arhitekt Renzzo Pianno.

Centar

Centar