Jugoslovensko Sarajevo – Sport

Ramazanska atmosferan na Bascarsiji, Begova dzamija, Sebilj, top iftari

Sedamdesete su ostavile veliki trag i na sportskom planu. Najveći uspjeh sarajevskog klubskog fudbala bio je plasman FK Željezničar u četvrtfinale Kupa UEFA 1971/1972 godine. Na Jahorini se 1975. i 1977. godine organizuju Evropski kup za muškarce i Svjetsko prvenstvo za žene “Zlatna lisica”. Najveći uspjeh su klubske košarke 1979. godine je naslov prvaka Evrope čiju titulu u Sarajevo donosi KK Bosna.

Sarajevo se od 1945. do sredine sedamdesetih povećalo šest i po puta i grad od pola miliona ljudi naprosto se gušio. Grad pravi studiju o “razvoju zimskog turizma u sarajevskoj regiji” u sklopu kojeg se našao i prijedlog kandidature Sarajeva za Olimpijske igre. U jednom od prvih projekata takve vrste u svijetu, u glavni grad BiH je trebalo uvesti gas, rekonstruisati saobraćajnice, te dovesti infrastrukturu na jedan mnogo veći nivo.

Ciljevi organizovanja olimpijade su bili izgradnja sportskih objekata za zdraviji i sadržajniji život Sarajlija, razvoj zimskog turizma i drugih privrednih djelatnosti te pozitivna promocija Sarajeva i BiH.

Četvrtog novembra 1977. godine u Lausannei je objavljeno da su u predviđenom roku kandidaturu za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine prijavili Japan (Saporo), Švedska (Göteborg), Jugoslavija (Sarajevo) i Francuska (Chamonix), koja je nešto kasnije odustala. Šest mjeseci kasnije, 19. maja 1978. u Atini, u drugom krugu glasanja 70 članova MOK-a, Bosanci su dobili tri glasa više od Japanaca i Sarajevo je ušlo u istoriju.

Sarajevo je dobilo Igre na osnovu ponuđenog koncepta koji do tada, a ni poslije toga, niko nije nudio: suština koncepta je da se na poluprečniku od 24 kilometra realizuju sve sportske discipline i igre u cjelini.

Dolazak olimpijade u Sarajevo promijenilo je grad u cjelosti. Od trenutka kad se saznalo da će biti domaćin, Sarajevo postaje veliko gradilište. Olimpijske igre su od grada napravile metropolu. 131 milion dolara koštala je izgradnja stadiona Koševo, dvorane Zetra i obnavljanje Skenderije, uređenje nordijskog i biatlon stadiona, skakaonica na Igmanu, skijaških staza na Bjelašnici i Jahorini, te bob i sankaške staze na Trebeviću, koja je sama koštala 12 miliona dolara. Moderni komunistički blokovi, građeni zapadno od stare jezgre grada, u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo, daju Sarajevu arhitektnu posebnost.

Sarajevo je dostiglo vrhunac svog razvoja u ranim 1980., čineći ih jednom od najuspješnijih decenija u historiji Sarajeva.