Jugoslovensko Sarajevo – Muzička scena

Ramazanska atmosferan na Bascarsiji, Begova dzamija, Sebilj, top iftari

Sarajevska pop rock škola je termin koji se najčešće koristi za period i bendove nastale u Sarajevu, od 1960 do 1991. Muzika nastala u ovom razdoblju pomogla je Sarajevu u stvaranju posebnog identiteta, zbog koje je Sarajevo postalo centar jugoslavenskog rock’n’rolla.

Šezdesetih i sedamdesetih godina u Sarajevu se formira nekoliko značajnih pop grupa koji će biti kreatori i nosioci sarajevske pop rok scene, poput sastava Indeksi i Bijelo dugme, te solo pjevača Kemala Montena i Zdravka Čolića.

Početkom osamedesetih godina Sarajevo već ima etablirana muzička imena, ali nema svježinu koja bi odgovorila na izazov “Novog talasa” koji je vladao u bivšim republikama. A onda Sarajevo ponudi nešto sasvim novo, jedan novi pristup rock’n’rollu. Grupa prijatelja iz srednje škole osnovala je rock grupu Zabranjeno pušenje. Počeli su voditi sedmičnu radio emisiju, koja je kasnije prerasla u TV serijal “Top lista nadresalista” i postigla ogroman uspjeh. Likove koje su glumili bili su obični ljudi često postavljeni u nadrealne situacije. Govorili su jezikom sarajevske ulice, a svoj umjetnički pokret nazvali su Novi primitivizam. Publika širom zemlje prepoznala je njihov humor kao tipično bosanski.

Sarajevska pop-rock škola će u muzičkim analima ostati zabilježena kao fenomen zahvaljujući muzičarima koji su svojim pjesmama tokom tri decenije izražavali jedinstven sarajevski duh u pjesmama od kojih su mnoge prevazišle vremenska ograničenja i ušle u antologiju muzike ovog podneblja.