Izložba Mersada Berbera u Vijećnici

U arhitektonski prilagođenom holu sarajevske Vijećnice 6. jula će biti otvorena Prva posthumna retrospektivna izložba bosanskohercegovačkog umjetničkog velikana Mersada Berbera.

Porodica Berber je odlučila u Sarajevu, u okviru izložbe, prikazati pored ostalih značajnih djela okupljenih oko simboličkog naziva ‘Mersad Berber – Alegorija Bosne’ i sliku ‘Splav Meduze’ koja predstavlja takoreći ‘bosansku Guernicu’, jedno od najznačajnijih Berberovih djela.

Prema onome što će građani i posjetioci Sarajeva moći vidjeti od 6. jula do 6. septembra u Vijećnici, riječ je o vjerovatno najvažnijem kulturnom događaju ove godine.

Mersad Berber je bosanskohercegovački umjetnik, slikar, grafičar, tapiserist svjetskog glasa. Rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu, a slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti završio je u Ljubljani 1963. godine u klasi Maksima Sedeja. Kao vanredni profesor na Katedri za crtež i grafiku sarajevske Akademije likovnih umjetnosti predavao je od 1978. do 1982. godine.

Tokom života održao je gotovo stotinu samostalnih i sudjelovao u nizu grupnih izložbi diljem svijeta, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Galerija Tate 1981. Otkupila je njegove grafike iz ciklusa “Hommage Velasquezu”.