Festival ulične umjetnosti: Tvoj grad tvoja umjetnost!

Festival ulične umjetnosti Sarajevo ili FUU je multimedijalni festival na otvorenom koji se održava od 07. do 09. jula na više lokacija u gradu. Festival i ove godine želi istrajati u svojoj nakani da kreira umjetničku četvrt u Sarajevu, a za lokaciju je odabrana Radićeva ulica u kojoj će se odvijati veći dio FUU programa.

Petak, 07. juli

Program počinje u Velikom parku gdje će od 17:00 sati nastupiti Gudački kvartet MAS, a od 18:00 sati ne propustite kombinovane klovnovske vragolije i žongliranje uličnog umjetnika Arlekin iz Makedonije.

Od 19:00 sati možete posjetiti izložbu umjetnice Nine Komel u Radićevoj ulici, a za kraj prvog dana FUU od 21:00 u SARTR prikazivaće se dokumentarni filmovi posvećeni uličnoj umjetnosti: „Trenutak sreće“, „Budimo gradić“ i „FUU 2015“.

 

Subota, 08. juli

Drugi dan FUU nastavlja se od 11:00 sati otvorenjem Art Marketa u Velikom parku. Otvorenju će prethoditi koncert udaraljki, te recital “Poezija za sve” Mirjane Đan. Program u Velikom parku nastavlja se u 14:30 sati performansom “Ples iznad svega – od tanga do hip-hopa”.

 

Kako su Radićeva ulica i Veliki park u tek nekoliko metara razdaljine, stignete obići i mnoštvo zanimljivih događaja koji će se paralelno odvijati i u ovoj ulici. Tako nas od 13:00 do 20:00 sati u Radićevoj ulici očekuje predstavljanje tetovaža rađenih kanom umjetnika Ahmeda Gabra, izložba radova Maide Hodžić “Futurizam”, te izložba fotografija Denisa Štrbe “Crno bijeli svijet”. Od 17:00 sati možete razgovarati sa umjetnicom Ninom Komel u sklopu programa Artist Talk, a od 19:00 sati umjetnik Roman Kuduzović prdstaviće svoje radove u sklopu izložbe “Scream Sarajevo”. Program u Radićevoj završava se otvorenjem izložbe “Vinil” i prikazivanjem dokumentarnih filmova o uličnoj umjetnosti od 20:00 sati.

 

Od 20:30 sati očekuje nas koncert iznenađenja ispred Tržnice na kojem će nastupiti kombinovani sastav braće Hadžiosmanović i Irhad Baručija.

 

Nedjelja, 09. juli

Program FUU počinje od 10:00 sati u Velikom parku, a posvećen je najmlađima. Dječiji program ispuniće muzičko-scenska, teatarska i gimnastička radionica, druženje s Arlekinom i upoznavanje klovnovskih i cirkuskih vještina žongliranja.

 

Od 16:00 sati u Ulici Maršala Tita nastupiće Mirjana Đan sa “Poezijom za sve”.

 

Program se potom seli u blokove zgrade Papagajka koja je ove godine objekat od posebnog značaja Festivala ulične umjetnosti. Naime, prva dva dana FUU umjetnici Rikardo Druškić, Muhamed Baručija, Ljubomir Todorović i Ljiljana Galušić oslikavaće murale na blokovima Papagajke. U sklopu FUU obnoviće se i mural umjetnika Mensura Demira i Borisa Stapića u ulici Musala.

 

Program u Papagajci počinje od 18:00 sati koncertom i otvorenjem izložbe „Život bez styla (je nemoguć)“. Potom slijedi izvedba monodrama „Kafana kao zločin“ Aldina Tucića i koncert gudačkog kvarteta „Sarajevo Sinfonietta“.

 

Program trećeg FUU zatvara se koncertom Jazz ansambla Muzičke akademije u Sarajevu. Ansamblom će predvoditi Sinan Alimanović, a koncert počinje od 21:30 sati u Papagajci.

 

Svi/e ste pozvani/e, jer ovo je vaš Festival!

 

www.fuu.ba